La Xarxa Agrícola davant la nova situació de crisis sanitària.

LA XARXA AGRÍCOLA DAVANT LA NOVA SITUACIÓ DE CRISI SANITÀRIA.

Aquest article és el resultat de l'estudi que la Xarxa Agrícola va realitzar durant les primeres setmanes de confinament social per contrastar el grau d'afectació que aquesta situació excepcional havia ocasionat sobre el sector agrari de la comarca i, principalment l'hortícola.

La situació d’emergència sanitària que estem travessant ha abocat els diferents governs a paralitzar la major part de l’activitat productiva, només permetent el funcionament d’unes poques tasques qualificades com a essencials. Aquesta paràlisi està tenint unes conseqüències molt negatives sobre l’economia i, segons els experts, d’allargar-se en el temps pot derivar en una crisi social semblant a la que vam patir fa només uns pocs anys. A la Marina Alta, amb un pes estratègic del sector serveis – i principalment, del turisme –, el tancament total de bars i restaurants està tenint conseqüències nefastes per a la nostra economia però indirectament, també, ha perjudicat seriosament el sector agrari de la comarca, principalment, a aquells agents de la producció agrícola que produeixen hortalissa i distribueixen una part de la producció setmanal entre el sector de la restauració. La Xarxa Agrícola, projecte que desenvolupa el CREAMA per manament de l’Acord Comarcal per al Desenvolupament Local de la Marina Alta, es troba en contacte continu amb la producció agrícola i ha pogut recavar l’opinió dels productors i productores per veure de quina manera està afectant esta nova situació de crisi sanitària al sector hortícola de la comarca.

Un dels productors de la Xarxa Agrícola es mostra preocupat a llarg termini, ja que molts dels restaurants pels quals treballa és possible que no puguen recuperar-se després d’aquest tancament. A més a més, afegeix “tot i que millore la situació durant les properes setmanes o mesos, altres sectors no tindran vacances a l’estiu i per tant s’espera una temporada turística molt fluixa”. En el mateix sentit, la nova ferramenta digital “El Mercat en Xarxa”, dissenyada per la Xarxa Agrícola amb l’objectiu d’incrementar la connexió dels sectors de la restauració i la producció agrària mitjançant la compra-venda de productes de la Marina Alta i que s’havia presentat públicament a Gata de Gorgos només dues setmanes abans de la situació excepcional de confinament social, ha sofert una parada radical

Per compensar aquests efectes negatius, les productores i els productors agrícoles de la Marina Alta han hagut de reinventar-se i idear noves estratègies. Paral·lelament al tancament del sector restauració i l’anul·lació dels mercats de proximitat s’ha produït una forta demanda de productes frescs per part del consum final, principalment de fruita i verdura. Això els ha permès redistribuir la demanda i, consegüentment, la producció que tenien elaborada pels restaurants, la estan readaptant a l’usuari final. Així, els productors que disposen de comerços físics de venda en mercats tancats o tendes de poble, han multiplicat les vendes en els seus locals. Els que no disposen de llocs fixes de venda o donaven eixida als seus productes a través dels mercats de proximitat, han incrementat considerablement la venda directa amb l’elaboració de comandes per encàrrec i, també, de cistelles o caixes Bio-Comarca a clients finals, oferint-los, a més a més, el servei de repartiment a domicili.

Paral·lelament al tancament del sector restauració i l’anul·lació dels mercats de proximitat s’ha produït una forta demanda de productes frescs per part del consum final, principalment de fruita i verdura. Això els ha permès redistribuir la demanda i, consegüentment, la producció que tenien elaborada pels restaurants, l'estan readaptant a l’usuari final. Així, els productors que disposen de comerços físics de venda en mercats tancats o tendes de poble, han multiplicat les vendes en els seus locals. Els que no disposen de llocs fixes de venda o donaven eixida als seus productes a través dels mercats de proximitat, han incrementat considerablement la venda directa amb l’elaboració de comandes per encàrrec i, també, de cistelles o caixes Bio-Comarca a clients finals, oferint-los, a més a més, el servei de repartiment a domicili.

Alguns productors, també, han augmentat considerablement la venda de producte a comerços i supermercats. Un d’ells afirma “el repartiment que feia setmanalment a cinc restaurants, fins al moment s’ha paralitzat totalment. Ara bé, per sort, les tendes que proveisc han incrementat substancialment la demanda de verdures, aleshores, compensa la baixada del restaurants donat que amb un sol viatge facture el suficient com per aguantar el tiró. A més a més, estalvie en despeses de carburant i li puc dedicar més temps a les tasques del bancal”. Alguns dels productors, amb més capacitat de producció, han pogut recórrer a una cadena de supermercats de la comarca per traure una part important de la producció que tenien preparada i a punt de collir. El fort augment de la demanda per part dels supermercats ha suposat que es realitzen moltes comandes durant aquestes setmanes de confinament social que ha servit per a posar a l’abast del consum final de la Marina Alta producte comarcal i de temporada.

Un productor de vins de moscatell, afirma que està realitzant tasques de manteniment en els seus camps. Remarca que la situació actual li resulta molt preocupant ja que “el sector hosteleria tira molt del carro”. Tot i això, afirma, la seua producció de vins la te pràcticament tota venuda a la seua clientela fixa. Allò que més li preocupa ara, és la incertesa en el desenvolupament de la següent campanya. Aquesta situació també afecta als agents de la producció agrària que estan iniciant-se en aquesta activitat. Una parella de nous productors afirmen que un d’ells estava treballant en una empresa que, a causa de l’actual crisi sanitària, ha fet un ERTE. Amb un clar exercici d’optimisme en el futur pròxim del sector agrari, afegeix “tal volta aquesta situació del coronavirus la puguem aprofitar per a endinsar-nos definitivament en el sector agrari i produir ous, hortalisses, oli, conserves i ametles”.

Per altra banda, continuen les vendes de cítrics, principalment de taronja, d’alguns productors de la Xarxa Agrícola que porten ja de començament de temporada proveint de taronges i mandarines a una cadena de supermercats comarcal. A més a més, altres establiments comercials més xicotets, també, continuen comprant taronges, llimes i pomelos a xicotets productors de la Marina Alta .Amb tot, la sensació general entre la producció agrícola és que de moment el colp econòmic no està sent molt pronunciat. Tot i que s’han reduït les vendes de producte en alguns dels canals habituals, també s’han pogut minorar despeses i s’ha pogut reubicar la demanda a través d’altres canals, principalment a través de la venda directa i, també, a comerços i supermercats. Això sí, la cancel·lació dels mercats de venda de proximitat ha estat una decisió molt perjudicial pel sector en general.

La Xarxa Agrícola continúa trabajando para revitalizar el sector agrario de nuestra comarca, conectando los diferentes agentes agroalimentarios y promoviendo el consumo de producto local y de proximidad entre la ciudadanía de la Marina Alta.

Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el Website..

ACEPTAR
Aviso de cookies
caValencià